Bolti hentes Tanfolyam
A 8. sorszámú Bolti hentes tanfolyam megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 541 01
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Bolti hentes – (Bolti hentes tanfolyam)
1. 3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 240-360
2. BOLTI HENTES EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető a 41/2013. (V. 28.) VM rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 20 %
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 80 %
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –
3. BOLTI HENTES PÁLYATÜKÖR
3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok) FEOR száma FEOR megnevezése A részszakképesítéssel betölthető munkakör(ök)
3.1.2. 7111-13 Bolti hentes Csontozó
3.1.3. 7111-22 Bolti hentes Húsaprító
3.1.4. 7111-23 Bolti hentes Húselőkészítő
3.1.5. 7111-26 Bolti hentes Húsosztályozó
3.1.6. 7111-28 Bolti hentes Húsvizsgáló
3.1.7. 7111-29 Bolti hentes Hússzeletelő
3.1.8. 7111-30 Bolti hentes Kézi csontozó (húsipari)
3.1.9. 7111-38 Bolti hentes Sertéscsontozó
3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
Húsrészeket szakszerűen előkészít, testtáji darabolást, csontozást végez, hús és húskészítmény hűtőpultra helyezését végzi, kereskedelemben értékesítést végez, kiszolgálja a vevőket.
A részszakképesítéssel rendelkező képes:
átvenni a munkaterületet
anyagokat átvenni, készletezni
felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket
betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és minőségbiztosítási előírásokat
testtáji darabolást végezni, testet húsrészekre bontani
húsrészeket formázni, csontozni
kereskedelemben húst és húskészítményt értékesíteni, kiszolgálni
hús, húskészítmény pultra történő előkészítését végezni
vevőket kiszolgálni
adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni
eszközöket használni, gépeket kezelni
betartani a tevékenységre vonatkozó előírásokat
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
3.3.1. A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés
3.3.2. azonosító száma megnevezése a kapcsolódás módja
3.3.3. 34 541 03 Húsipari termékgyártó szakképesítés
4. BOLTI HENTES SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
4.1. A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti azonosító száma megnevezése
4.3. 10926-12 A húsipari és malomipari munkavégzés követelményei
4.4. 10928-12 Darabolás, csontozás
4.5. 10930-12 Húsipari értékesítés
5. BOLTI HENTES VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
5.2.1. A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak
5.2.2. azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
5.2.3. 10926-12 A húsipari és malomipari munkavégzés követelményei gyakorlati
5.2.4. 10928-12 Darabolás, csontozás gyakorlati, szóbeli
5.2.5. 10930-12 Húsipari értékesítés Gyakorlati, szóbeli
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Darabolás, csontozás, húsipari értékesítés
A vizsgafeladat ismertetése: Felkészülés a munkavégzésre; Elvégzi a vágóállat testtáji darabolását, húsrészekre bontását, csontozását, osztályozását, kiszolgálja a vevőket
A vizsgafeladat időtartama: 90 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 80%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Darabolás, csontozás, húsipari értékesítés
A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazza
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások az állami szakképzési és felnőttképzési szerv http://www.munka.hu/ című weblapján érhetők el a Szak- és felnőttképzés Vizsgák menüpontjában
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. BOLTI HENTES ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
6.1. A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék
6.2. Daraboló-, vágó- csontozó kéziszerszámok
6.3. Egyéni és csoportos munkavédelmi eszközök, berendezések
6.4. Mérőeszközök, digitális mérleg, maghőmérő, hőmérők
6.5. Hentesbolti elektromos gépek
6.6. Árutároló, árumegjelenítő eszközök
6.7. Eladáshoz szükséges segédeszközök, pénztárgép, árazó gép
6.8. Környezetvédelmi eszközök, berendezések
6.9. Anyagmozgató gépek, eszközök
Bolti hentes tanfolyam
Téma: Bolti hentes tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés